28/03/2013

Κώστας Στούπας

Δύο ενδιαφέροντα αποσπάσματα:

"...

Άθλος
Παρ’ όλα ταύτα θα ήταν αδικία να μην αναγνωρίσουμε πως τα τρία χρόνια της χρεοκοπίας η Ελλάδα έχει καταφέρει να «κουρέψει» χρέος άνω των 200 δισ. ευρώ χωρίς να μείνουν οι τράπεζες ούτε μια μέρα κλειστές, χωρίς τα ATM να μείνουν ούτε  μια ώρα άδεια.  Κατά συνέπεια χωρίς να μείνουν ούτε  μια μέρα άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων χωρίς καύσιμα.

Αυτό οφείλεται στην αλληλεγγύη των εταίρων μέσω των δανείων και των ανοιχτών στροφίγγων της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Για πολλούς μήνες όταν προσπαθούσαμε να περιγράψουμε τις πιθανές επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών, μιας μονομερούς επαναδιαπραγμάτευσης ή εξόδου από το ευρώ αρκετοί διαμαρτύρονταν πως κινδυνολογούσαμε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν υπάρχουν ούτε μικροπολιτικές ούτε πολιτικές σκοπιμότητες γιατί το πολιτικό σκηνικό στο σύνολό του φέρει την ευθύνη της χρεοκοπίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Απλά, ανάμεσα στο χειρότερο και το χείριστο είσαι αναγκασμένος να δεχτείς το χειρότερο.

Κατά συνέπεια τον Αλέξη αφορά και τον Πάνο και τον Αντώνη και το Βαγγέλη και το Φώτη που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια να μην απομακρυνθεί ούτε ένα πελάτης τους από «βύζαχτρο» του δημόσιου ταμείου το οποίο γεμίζουν μεταξύ άλλων 1,5 εκατ. άνεργοι και άλλοι τόσοι μελλοντικοί άνεργοι..."



"...

Η άποψή μου είναι πως η Γερμανία έχει αποφασίσει τη τραπεζική, δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση και γι’ αυτό προσπαθεί να καθαρίσει όσο περισσότερα χρέη του νότου μπορεί προκειμένου να μην τα φορτωθούν οι φορολογούμενοι του βορρά. Στο ίδιο μοτίβο πιέζει να μεταρρυθμιστούν οι οικονομίες του νότου για να συγκλίνουν με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα.  Οι Γερμανοί δεν διαθέτουν την διπλωματική ευχέρεια των αμερικάνων και αγγλοσαξόνων και γι’ αυτό δημιουργούν τριβές. Επιπλέον διαθέτουν τις εμμονές που χαρακτηρίζουν το γερμανικό ρομαντισμό. Αν δεν προσέξουν ενδέχεται να τινάξουν την Ευρώπη στον αέρα.  Όσοι μετέχουν στην ΕΕ και ιδίως την Ευρωζώνη έχουν εκχωρήσει δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο και συμβαίνει στα πλαίσια μιας συγκυριαρχίας και δεν αποτελεί ούτε κατοχή ούτε εισβολή όπως τα χαρακτηρίζουν διάφοροι..."


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment