Ξέρεις ότι έχεις ταξιδέψει κάμποσο όταν ακόμη και συ ο ίδιος δε θυμάσαι τι υλικό έχεις στους σκληρούς δίσκους σου. "Ξεσκονίζοντας" τα αρχεία μου λοιπόν, βρήκα ότι το παλιό ταξίδι μου στην Κύπρο (τόσο παλιό που δεν είχαν κουρευτεί οι καταθέσεις ακόμη) θα μπορούσε να δει λίγο φως. Σεπτέμβρης του 2009 λοιπόν, μπαίνω στο αεροπλάνο και αφήσω πίσω μια Αθήνα στο σβήσιμο του καλοκαιριού της.
Πρώτη μου φορά στην Κύπρο όπου με περιμένει ένα πολύ φιλόξενο ζευγάρι από τη Λεμεσό για να με δεχτεί στο σπίτι τους μιας και είχαμε ένα είδος συνεργασίας εκείνο τον καιρό (βλ. σχεδιάζαμε πιο σωστά). Με το που πατάω το πόδι μου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λιώνω. Η ζέστη θυμίζει ζόρικο καύσωνα στην Αθήνα τον Αύγουστο παρόλο που είναι Σεπτέμβρης. Παρέα με την άπνοια και την υγρασία κάνουν συνδυασμό ανυπόφορο ακόμη και για ένα Αθηναίο σαν εμένα. Δύσκολο να συνηθίσω τη ζέστη όπως και το ότι κάθομαι στη θέση του οδηγού χωρίς τιμόνι αφού οδηγούν Αγγλικά στην Κύπρο. Αυτό μου θυμίζει πως είναι και η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε δεξιοτίμονη χώρα.
Το σπίτι των παιδιών στη Μουτταγιάκα είναι κουκλί και έχω ένα ολόκληρο όροφο στη διάθεσή μου. Καθώς μου δείχνουν τη θέα τριγύρω μου λένε πως δεν ποτίζουν το γκαζόν λόγω λειψυδρίας. Λογικό και μπράβο τους. Κοιτάω δίπλα, βλέπω τζακούζια και διάφορα υδατοβόρα αξεσουάρ με καταπράσινο γρασίδι. Γυρνώντας να τους ρωτήσω "πωτς γκενεν αφτό;" μου λένε αμέσως "Ρώσοι..."
Το κόστος της Κύπρου για τη ρωσολαγνεία της είναι υλικό για βιβλίο και δεν θα το αναπτύξω εδώ. Θα πω μόνο το εξής: Εκείνο τον καιρό (και όχι μόνο) εκτελούνταν διάφοροι Ρώσοι, ακόμη και μέρα μεσημέρι μπροστά σε κόσμο, με τις υποθέσεις (οποία έκπληξη) να μένουν ανεξιχνίαστες. Στην τοπική κοινωνία κυκλοφορούσε η φήμη/είδηση πως ο βλαδίμηρος και η αυλή του ζητούσε από τους μαφιόζους επιστροφή μέρους από τα μαύρα λεφτά τα οποία αυτοί μετέφεραν εκεί για να τα φάνε σε μέρος απείρως ελκυστικότερο από τη μαμά Ρωσία. Μάλιστα εκείνη την εποχή οι Κυπριακές τράπεζες έδιναν αδιανόητα επιτόκια (ακόμη και πάνω από 10%) οπότε αυτοί έπαιρναν το "χαρτζιλίκι" που έβγαζαν ελέω βλαδίμηρου και το απολάμβαναν πολλαπλασιάζοντάς το στη ζεστή από κάθε άποψη αγκαλιά της Κύπρου. Ε, κάποιοι δεν ήθελαν να γυρίσουν πίσω και έτσι η Κύπρος έγινε το τελευταίο μέρος που είδαν ποτέ. Περίεργο που δεν έκαναν οικονομία στο νερό ε;
Μηχανόβιο και το φιλόξενο ζεύγος οπότε μια επίσκεψη στο τοπικό κατάστημα μου έδωσε την ευκαιρία να δω πόσο καλό καθρέπτη κάνει η ζελατίνα ενός κράνους που δεν θα αγόραζα ποτέ:
Κύπρος χωρίς Λούντζα δε γίνεται οπότε τη δοκιμάζω κάτω από την απαραίτητη σκιά των δέντρων στην παραλία της Λεμεσού:
Εδώ ενημερώνομαι πως ο συγκεκριμένος κόλπος ελέγχεται από τις Βρετανικές Δυνάμεις. Να είμαι ειλικρινής το αγνοούσα.
Φτάνουμε στην Πάφο όπου οι τιμές είναι ακόμη πιο εξοργιστικές κάνοντας ακόμη και τον μειλίχιο οικοδεσπότη μου να αγανακτεί. Στο τοπικό κάστρο ετοιμάζονται για συναυλία:
Είναι πολύ νωρίς για να δούμε το δρώμενο στο Κάστρο οπότε γυρνάμε πίσω στη Μουτταγιάκα. Πείτε μου, μόνο εγώ γελάω με το "γιαπωνέζικο" αυτό τοπωνύμιο ή και εσείς; Μάλλον προέρχεται από τη "μούτα" (φάτσα) πάντως.
No comments:
Post a Comment